Člověk by si řekl, že je super, že nemusíme lovit lososy z přírody a můžeme si je sami chovat. Bohužel nic není tak růžové, jako maso lososa z přírody.
Lososí farmy se rozmohly hlavně v 80. letech, kdy se začaly z Norska rozšiřovat také do USA a Kanady. Co se nejprve zdálo jako dobrý nápad se záhy ukázalo jako katastrofa.
S lososími farmami jsou totiž následující problémy:
- Lososi z farem nemají takovou výživovou hodnotu jako lososi žijící volně. Např. podíl Omega-3 mastných kyselin je významně nižší, někteří lososi pocházející z farem neobsahují téměř žádné.
- Chovají zavlečený druh lososů, kteří rádi utíkají (kdo by se jim taky divil) a šíří se do volné přírody, kde se množí a vytlačují původní druhy. Jde o podobný problém, jako má Austrálie s králíky.
- Krmí lososy granulemi, které obsahují i vysoké dávky antibiotik a barviv (to aby losos měl hezky růžové maso, i když třeba takovou krevetu neviděl ani z vlaku). To vše se pak dostává do rybího masa, které konzumujeme.
- Farmy zabírají místa, která využívaly původní místní druhy ryb, korýšů a dalších živočichů např. pro tření nebo pro odpočinek při cestě za třením. To ohrožuje jejich populace a tím pádem i celý potravní řetězec a ekosystém v oblasti.
- Ve farmách lososů se hromadí mnoho odpadu, který znečišťuje životní prostředí (exkrementy ryb, zbytky granulí i s antibiotiky, chemikálie).
- Používají podvodní zvukové systémy pro plašení predátorů, což způsobuje nepřiměřený hluk pod vodní hladinou, který ubližuje sluchu všech živočichů v oblasti.
- Lososi na farmách bývají často napadáni nemocemi, které se z nich šíří dál do přírody na příbuzné druhy ryb (infekce, viry, paraziti). Příroda si s tím poradí, když se jedná o divoké ryby – nemocné zemřou a vyřadí se ze společnosti. V případě farem zůstávají nemocné ryby v hejnu, infikují další, případně klesají ke dnu klecí, kde zůstávají, dokud je někdo nevyloví.
- Podmínky, ve kterých lososi na farmách žijí, jsou velmi pochybné. Ryby jsou namačkány v plovoucích klecích v obrovských hejnech.
- Rybí farmy paradoxně zapříčinily zvýšení poptávky po lososech na světovém trhu, což vede k daleko většímu výlovu lososů všude po světě. Jedná se prakticky o drancování veškerých zdrojů lososů.
Co s tím, když lososi z farem jsou všude, kam se podíváme? Každá restaurace nebo obchod by měli vědět, odkud jejich suroviny pocházejí, takže teoreticky se dá lososům z farem vyhnout. Ale není to jednoduché. Nejlepší je poohlížet se po rybách, které pochází z udržitelných chovů ve volné přírodě, tedy z těch, kde se sice lososi uměle množí, ale žijí volně.
Podporujme udržitelnost populací divokých lososů a dejme sbohem farmám, které přinášejí víc škody, než užitku. Eliminace problémů s nimi spojených by znamenala přesunutí chovu do uzavřených kádí v místech, která jsou izolovaná od divoké populace a přírody. Jak ale velkochovatele donutit, aby nepoužívali tolik chemikálií a léků a krmili lososi kvalitněji, to je těžší otázka.
zdroj: Listening to Whales (Alexandra Morton, ISBN 978-0-345-44288-8), ac24.cz, rybolovnorsko.cz, denik.cz